2010. augusztus 12., csütörtök

Hőmérőzés - hitek és tapasztalatok

A hőmérőzést mindenki (majdnem) ismeri. Mármint a módszert, úgy értem. Mindenki tudja mire jó. Kevesebben, hogy hogyan is működik.



Na, ez elvileg egy jó görbe (fogjuk rá)[NEM AZ ENYÉM!!!]. Szuper, szóval elvileg ez működik, hogy amikor egy nőnek elkezdődik a ciklusa, a teste reggelente felvesz egy alaphőt, aztán peteérés előtt leesik, majd rá pár napra megtörténik a peteérés, ezután felmegy a hő (hála a szent baba-tartó progeszteronnak), aztán mensi előtt újra leesik (milyen csodálatos is!)

Nagyon sok helyen olvashatjuk, hogyan kell hőmérőzni. Mik a szabályok. Lássuk:

- Mindig ugyanabban az időben mérj!!!! (Ez tény, ha össze vissza mérsz, akkor csak egy krix-kraxot fogsz kapni...)

-Csak szájban vagy hüvelyben mérj (ha nem alszol vissza, nem muszáj, külső bőrhőt is mérhetsz)

- Nem moccanj, amíg nem mértél (??? biztosan így van, de én ismerek olyan embert, aki kiment a nappalijukba mérni, és ugyanannyi volt, mint az ágyban [egyszer kipróbálta])

- Csak higanyos vagy digitális hőmérőt használj! (bár véleményem szerint az alkoholos is tökéletes, de mindegy)

-Mindig 5 percig mérj, digitálisnál se csak csipogásig!!!! (addigra ki is kapcsolna a hőmérő, elég csak csipogásig...)

-Aludj minimum 9 órát! (mi van????? 6 óra alvás bőven elég, annyi meg amúgy is kell... ha kevesebbet alszol, jegyezd fel!)

-Ha túl alacsony a hőd vagy túl magas, akkor pajzsmirigy beteg vagy (vagy túl korán vagy későn kelsz, az ilyen megjegyzésekkel egyszerűen nem kell törődni...)

-Ha nem emelkedik a hőd minimum 4 tized fokot vagy nem éri el a 37,0-t daganatos/PCOS-s/cisztás/stb vagy (elég, ha 0,2 fokot emelkedik a hőd és nem kell elérnie a 37,0-t...)

-Ha nem esik le a hőd, nincs peteérésed (vagy csak nem tudtad elkapni azt az hormonlöketet...)

-Ha a luteális szakasz (peteérés utáni, amikor felmegy a hő) nincs meg 14 nap, hormonbeteg vagy (vagy nem pont akkor volt a peteérésed, hiszen a hőnek van 5 napja felmenni, de ha mégsem, akkor is elég, ha 10 napot eléri ez a sáv, szóval ettől még nincs semmi bajod...)

A hőmérőzés nem túl jó családtervezési módszer, de ha olyan gond van, nőgyógyász, endokrinológus tud vele mit kezdeni, és lehet hogy sok kellemetlen vizsgálattól megkíméli az ember magát... vagyis én így gondolom... de a netet olvasni és tüneteket keresni hülyeség... ha rossz a hőgörbéd, kezd azzal, hogy nyugodj meg, és adj magadnak időt... egy idő után helyreáll ;)

2 megjegyzés:

  1. Szia
    Így van, nem mindenkinek esik le a hője pé előtt, az emelkedés a lényeg. A luteális fázis is változó 11-16 is simán lehet. És igen nem szabad megijedni, ezért mondják egy mérés nem mérés, legalább 3 hónap, egy teljesen egészségesnél is tök normális hogy egy adott ciklusban nem volt pé.

    Puszi :)
    Nikletty

    VálaszTörlés
  2. Na ja..ha én is rohantam volna dokihoz, 1. mérés után, már kibeleztek volna, pedig úgy fest, még sincs semmi bajom :)

    VálaszTörlés