2010. augusztus 13., péntek

Tévhitek a leszokásról

Aki soha nem cigizett, az nagyon könnyen tör pálcát a dohányos felett. Személy szerint az én kedvenc mondatom: "Ez csak egy rossz szokás!" Hát... A toll kattogtatása, vagy a "Nem lépek repedésre, mert balszerencsét hoz!" idegesítő rossz szokás. Ha abba kell hagyni, az illető mégsem kap dührohamot (vagy ha mégis, javaslom, forduljon orvoshoz...).

Ami tény, hogy a nikotin az egyik legerősebb drog, ami egy életen át tartó függőséget okoz, akár az alkohol (fura, az alkoholra nem mondják azt, hogy csak egy rossz szokás.) Aki nem dohányzott soha, mindig is azt hiszi, hogy ez valahogy úgy működik, hogy a dohányos leteszi a cigit, és akkor helyette mondjuk zsebre dugja a kezeit, vagy rágózik, hogy lefoglalja magát.

Mondjuk, ami tény, a nikotin nem okoz olyan erős elvonási tüneteket, de akkor is okoz, na... olvastam egy érdekes könyvet, amiben azt írja az író, hogy a dohányzás abbahagyása semilyen kellemetlen tünettel nem jár! Aztán csak bevallja, hogy dehogynem.. de!!! azért megéri. Na, ezzel egyet értek.

Én nem akarok itt tippeket meg trükköket adni, mert erre annyi, de annyi hasznos könyv van, csak annyi, hogy aki soha nem dohányzott, az mielőtt féltéglákat vetne dohányos társaira, gondoljon csak bele, hogy ez nem csak egy rossz szokás, ez egy függőség (eléggé erős), és hogy az illető csak addig dohányzott önszántából, amíg rászokott, azóta a nikotin-kobold irányítja az életét és nem ura többé a tetteinek, hanem a függősége irányította rabszolga csupán. Ugye hogy mindjárt nem is olyan ellenszenves mint inkább szánalomra méltó az adott ember? Na, akkor tessék, nem támadni kell, hanem segíteni neki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése